Make yourself a cosy home

Na een eindeloos lange zomer zijn we, zo lijkt het wel ,direct in de winter aanbeland. ’s Morgens gaan we in het donker de deur uit en ’s avonds ook weer in het donker thuis.

Liepen we een maand geleden nog zonder jas, nu peinst niemand er over om de deur uit te gaan zonder warme sjaal, muts en handschoenen. Het is even wennen na een eeuwigheid mooi weer, maar het heeft ook wel weer wat. Thuiskomen, vanuit de kou in een warm en knus huis, waar de pan met stoofvlees staat te pruttelen op het fornuis en de kaarsen branden.

Ieder jaar verander ik in het najaar ons huis van zomer- naar wintersfeer. Om mijn huis ‘winterproof’ te maken en te zorgen dat het ook echt een warm en cosy gevoel heeft, heb ik niet veel nodig. Met een paar simpele veranderingen, krijgt het al snel dat knusse wintersfeertje .

De kussenhoezen van katoen en linnen ruil ik om voor fluwelen en wollen exemplaren. Op de bank en de stoelen leg ik vachtjes en wollen, gebreide plaids.

De zomerse bananenplant gaat naar boven en de kamerden die op zolder heeft ‘overzomerd’ komt daarvoor in de plaats naar beneden.

Zodra Sinterklaas in het land is style ik hoekjes met wat simpele sintdecoratie, ook al heb ik geen kleine kinderen meer die geloven, maar gewoon omdat ik het zo gezellig vind staan en ik van tradities hou.

Ook mijn sterren haal ik tevoorschijn en zet ze neer op verschillende plekken in huis. Die sterren geven direct een wintergevoel, zonder dat het hele huis opeens al in kerstsfeer is.

In de open kast leg ik houtblokken als decoratie neer. Zo creƫer ik direct een winters sfeertje ondanks het ontbreken van een open haard.

De ultieme sfeermakers bij uitstek, die natuurlijk niet ontbreken in mijn huis, zijn kaarsen. Veel kaarsen! Ik heb ze overal in huis en in de tuin aan. Kandelaars in verschillende soorten en maten, waxinelichthouders en lantaarns, zorgen zo voor sfeervolle verlichting en warmte.

Niets fijner dan na een dag werken thuiskomen, de kaarsen aansteken en op de bank ploffen met een kop thee, mijn breiwerk, warme sokken en een dekentje.

Warm, winter, woongeluk voor mij!

liefs,

Kaar XX

Geef een antwoord