DIY Haak je eigen omslagdoek voor heerlijke zomeravonden buiten.

Niets zo veranderlijk als het Hollandse weer in de zomer. De ene dag weet je niet waar je het zoeken moet van de hitte en de andere dag is het te fris om zonder jas naar buiten te gaan. Natuurlijk kun je een trui of vest aantrekken als het buiten opeens frisser wordt, maar veel handiger is het om even snel  iets warms om te slaan. Zomer en winter heb ik mijn zelfgehaakte omslagdoeken in verschillende kleuren in een mand in de kamer liggen. Ik vind ze ideaal. Zodra het ’s avonds kouder wordt in de tuin, sla ik mijn doek om. Maar ook op kampeervakantie in eigen land zijn ze voor mij onmisbaar. Op een zomeravond bij de tent kruip ik lekker weg in zo’n warme doek.
Leuke bijkomstigheid is dat de omslagdoeken ook nog mooi buiten en binnen op de bank of over een stoel staan. Dubbel plezier dus!
Speciaal voor jullie heb ik het patroon, dat ik kreeg van een vriendin, uitgeschreven.
Het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Iedereen met een klein beetje haakervaring kan deze omslagdoeken maken en zodra je het patroon onder de knie hebt is er niets zo fijn als meters maken! Het leuke van haken is dat je het bijna overal kunt doen. In de tuin, de trein, op het strand of gewoon thuis op de bank terwijl je je favoriete serie kijkt!
Het garen dat ik gebruik is gewoon van Zeeman en dat maakt deze omslagdoek ook nog eens heel betaalbaar!

Dit patroon is aangepast op 26 januari 2021.

Patroon omslagdoek:

Benodigheden: – 4 bollen garen Royal of Tweed van Zeeman
– haaknaald nr 8 voor Royal en 9 voor Tweed

Gebruikte steken:

 • Losse (l.)
 • Halve vaste (h.v.): steek de haaknld. in 1 st., neem 1 lus op en trek deze in een keer door de lus op de haaknld.
 • Vaste (v.): steek de haaknld. in 1 st., neem 1 lus op en trek deze door de lus op de haaknld.
 • Stokje (stk.): maak 1 omslag, steek de haaknld. in 1 st., neem 1 lus op, maak 1 omslag,trek de draad door de eerste 2 lussen, maak 1
  omslag, trek de draad door de laatste 2 lussen op de haaknld.
 • Dubbel stokje (dubb.stk.): maak 2 omslagen, steek de haaknld. in 1 st., neem 1 lus op, maak 1 omslag, trek de draad door de 2 lussen, herh. van tot 2 maal in tot., maak 1
  omslag, trek de draad door de laatste 2 lussen op de haaknld.

(Tip: Kijk voor instructiefilmpjes op You Tube!)

Werkwijze

Toer 1: Zet een magische ring op en haak daar 4 l en 4 dubb.stk in.

Toer 2: Haak 5 l (= 1e stk en 2 l) en 1 stk in het 1e dubb.stk van de vorige toer.
2 l, 1 v op het 3e dubb.stk, 2 l, haak vervolgens 1 stk, 2 l en 1 stk in de 3e l van het begin van de vorige toer.

Toer 3: Haak 4 l en 4 dubb.stk om de 2 l van de vorige toer, haak 1 v op de v van de vorige toer, haak 5 dubbstk in de laatste opening ( is de opzet van 5 l van de vorige toer).

Toer 4: Haak 5 l ( = 1e stk en 2 l) en 1 stk op het 1e dubb.stk van de vorige toer, 2 l, 1 v op het 3e dubb.stk, haak 2 l en haak daarna 1 stk, 2 l en 1 stk op de middelste v , haak daarna weer 2 l en 1 v op het 3e dubb.stk van de vorige toer, haak als laatste 2 l, 1 stk, 2 l en 1 stk in de 4e l van het begin van de toer.

Toer 5: Haak 4 l en 4 dubb.stk om de 2 l van de vorige toer.
*Haak 1 v op de volgende v, haak 5 dubb.stk om de 2 l*.
Herhaal van * tot* tot het einde van deze toer.

Toer 6: Haak 5 l en 1 stk in het 1e dubb.stk
* Haak 2 l en 1 v op het 3e dubb.stk , 2 l, 1 stk, 2 l en 1 stk op de volgende v*.
Herhaal van * tot* tot het einde van deze toer en eindig met 1stk en 2 l en 1 stk in het laatste dubb.stk.

Herhaal toer 5 en 6 tot de doek de voor jou gewenste maat heeft.

Ik eindig mijn laatste toer altijd met 30 boogjes, maar bepaal zelf wat jij een prettige maat vindt. Maak de doek naar eigen inzicht groter of kleiner.
De omslagdoek kun je eventueel afwerken met franjes.

Werkwijze franjes:
Knip 4 draadjes van ongeveer 12 cm. Steek de haaknaald door het werk, dan in de lus verkregen door het vouwen van de draden en trek, zonder de haaknaald weg te nemen, deze lus door de steek van het haakwerk. Haal tenslotte de overblijvende draadjes door de zo gevormde lus. Trek goed aan. Maak naar eigen inzicht om de paar steken 1 franje.

Ik hoop op veel warme zomeravonden (met of zonder omslagdoek)!

Liefs, Kaar XX

25 Replies to “DIY Haak je eigen omslagdoek voor heerlijke zomeravonden buiten.”

 1. Wat een mooie omslagdoek, ik kom alleen helaas niet uit de beschrijving.
  In toer 6 moeten de laatste 5 dubbelstokjes dan in de 2 lossen tussen het stokje en de4 lossen van ( begin) toer 5??

  1. Helaas loop ik ook vast. Heb het al zo vaak uitgehaald en weer opnieuw geprobeerd. Klopt de beschrijving wel?

   1. Hoi Eleonore,
    Sorry dat ik nu pas reageer.Heel druk geweest met de verzorging van onze zoon die een gecompliceerde breuk heeft gehad. Ik vind het erg vervelend dat het niet lukt met haken. Ik zal je een nieuwe beschrijving sturen, die ik heb gemaakt voor het blad Happy Handmade Living. Daarvan weet ik dat veel mensen de doek hebben gehaakt zonder problemen. Hoop dat het je dan wel gaat lukken. Succes!
    Groetjes, Karin

  2. Hoi Sytske,
   Sorry dat ik nu pas reageer. Heel druk geweest met de verzorging van onze zoon die een gecompliceerde breuk heeft gehad. Ik vind het erg vervelend dat het niet lukt met haken. Ik zal je een nieuwe beschrijving sturen, die ik heb gemaakt voor het blad Happy Handmade Living. Daarvan weet ik dat veel mensen de doek hebben gehaakt zonder problemen. Hoop dat het je dan wel gaat lukken. Succes!
   Groetjes, Karin

  3. Sorry dat ik nu pas reageer.Heel druk geweest met de verzorging van onze zoon die een gecompliceerde breuk heeft gehad. Ik vind het erg vervelend dat het niet lukt met haken. Ik zal je een nieuwe beschrijving sturen, die ik heb gemaakt voor het blad Happy Handmade Living. Daarvan weet ik dat veel mensen de doek hebben gehaakt zonder problemen. Hoop dat het je dan wel gaat lukken. Succes!
   Groetjes, Karin

 2. Ik loop al vast bij: ‘Toer 1: Haak 5 l, dan een 1 dubb.stk. en sluit met een h.v., zodat er een ring ontstaat.’ Waar steek ik het dubbele stokje dan in?

  1. Hoi Sandra,

   Sorry dat ik nu pas reagee. Heel druk geweest met de verzorging van onze zoon die een gecompliceerde breuk heeft gehad. Ik vind het erg vervelend dat het niet lukt met haken. Ik zal je een nieuwe beschrijving sturen, die ik heb gemaakt voor het blad Happy Handmade Living. Daarvan weet ik dat veel mensen de doek hebben gehaakt zonder problemen. Hoop dat het je dan wel gaat lukken. Succes!
   Groetjes, Karin

 3. Hoi Karin, ik loop ook vast. Meerdere keren uitgehaald, maar het lukt niet🙈

 4. Hoi Karin,
  Ik loop ook vast, het lukt mij helaas ook niet.

 5. Allereerst hopelijk gaat het beter met uw zoon! Ik vind de omslagdoek zo gaaf, meteen verliefd.Ik begrijp het echter ook niet helemaal…zou ik het aangepaste patroon ook mogen ontvangen?

  1. Mag ik ook de aangepaste versie ontvangen van de DIY gehaakte omslagdoek? Ik vind hem erg mooi en wil ‘m graag gaan maken! Vriendelijke groetjes,

 6. Hallo Karin,
  Ik lees dat er in Happy Handmade Living het goede patroon staat kan ik dat patroon
  soms van je krijgen?
  Bij voorbaat hartelijk dank.

 7. Zou ik ook het nieuwe patroon mogen ontvangen aub.
  Vind hem schitterend.

 8. Hoi Karin,
  Verliefd op de omslagdoek, maar kom helaas niet uit het patroon. Ik hoop dat je mij verder kunt helpen.
  Petra

 9. Ik heb het patroon aangepast en nu moet het lukken!

 10. Mooie omslagdoek ..maar ook ik zou toch wel heel graag het goede patroon willen ontvangen? Dank je wel voor het delen.

 11. Hallo ik zou hem haken voor mijn dochter kom er ook niet uit en na 6x gestopt erg jammer wil hem graag haken.groetjes marijke

 12. Beste mevrouw,
  Graag ontvang het juiste patroon van de omslagdoek?
  Hartelijk dank.

 13. Ik wil graag weten of het patroon nu wel klopt? Ik wil hem ook graag gaan maken…..

 14. Zoals het er nu staat klopt het volgens mij nog niet. Heb voor mij ook verbeterde versie
  Gr.Marieke

 15. Hallo,

  Wat een mooie omslagdoek!!, zou deze graag willen maken en dan kado doen.
  Is het misschien mogelijk om het juiste patroon te krijgen, alvast bedankt.

 16. Hallo.
  Ik zou deze sjaal graag maken. Kan iemand me het juiste patroon bezorgen? Als je 4 bollen garen neemt, heb je dan een kleine of grote sjaal.
  Ik kijk alvast uit naar jullie reacties. Foto’s mag ook.
  Groetjes.
  Beginnend hakertje 😀

 17. Ik zou ook deze prachtige sjaal willen maken met het juiste patroon
  Mvg Haakvermaakjes

 18. Zo’n mooie omslagdoek! Ik zou hem graag haken! Kunt u mij het juiste patroon toesturen? En in welke HHL staat het patroon?

 19. Hoe mooi is deze!!!
  Kan ik het patroon ook toegestuurd krijgen?

  Alvast bedankt!

Geef een antwoord